Nobula, nova edukativna platforma kojoj smo osmislili ime

Setcor, Skinfinity, Evolvie, Dizzare, samo su neka od imena koja smo osmislili za različite brandove, od IT tvrtke, linije kozmetike do dječjih kreveta. Posebna nam je čast raditi projekte imenovanja i lijepo je vidjeti kada neka usluga ili proizvod nosi ime koje smo osmislili. To znači da ljudi pod tim imenom rade, prosperiraju ili pak uživaju u njegovoj kvaliteti i postojanosti.

Zbog toga nas je razveselio upit dugogodišnjeg klijenta Dedal komunikacija u kojem su tražili ponudu za imenovanje njihove nove usluge namijenjene međunarodnom tržištu. Nažalost, u Hrvatskoj se ne osniva mnogo brandova, pogotovo onih koji ciljaju na svjetski uspjeh. Upravo zato, naš zadatak nije bio nimalo jednostavan. Trebali smo osmisliti ime koje je zvučno, pamtljivo i jedinstveno te se razlikuje od drugih imena koja su već zaštićena ili postoje na tržištu.

Dedalov proizvod je inovativna platforma za učenje. Tvrtka već dugo organizira edukacije, gostuje na raznim kongresima i konferencijama gdje uz pomoć specijaliziranog softvera i hardvera educira polaznike i stručnjake. Za sada je uglavnom specijalizirana za medicinske kongrese na kojima liječnici i specijalisti uz pomoć softvera uče vrlo komplicirane i odgovorne procese poput dijagnostike raznih bolesti. Međutim, u budućnosti će se taj softver primjenjivati na različite aspekte učenja. Mogućnosti su praktički neograničene, baš kao i ljudsko znanje.

To je ujedno i bila ideja kojom smo se vodili. Htjeli smo osmisliti ime koje zvuči efektno, koje funkcionira na različitim jezicima i kulturama te ima pozitivno i aspirativno značenje i smisao. Također, da ima znanstveni prizvuk jer znanost je kruna svakog obrazovnog procesa. Kroz proces brainstorminga svaki član tima dao je svoju ideju, a nit vodilja bio nam je svemir i žanr science fictiona. Svatko od nas imao je nekog favorita u literaturi, serijama i filmovima.

Naša ideja svidjela se klijentu koji je odabrao ime sjedinjeno od dvije riječi knowledge i nebula, koja označava oblak međuzvjezdane tvari čije nepoznato prostranstvo u filmovima i knjigama obično istražuju svemirske letjelice. Nebula izgledom podsjeća i na ljudsko znanje, kao mreža različitih segmenata i čvorišta što pokrivaju različita područja. Tako je nastalo ime Nobula.

Vizualni identitet osmislio je klijent, Dedal komunikacije, a logo izgledom također podsjeća na svemirski oblak ili maglicu.