Zašto nije pametno reciklirati slogan političke kampanje?

Kao što znate, 2016. godine HDZ je polučio dobar izborni rezultat uz slogan „Vjerodostojno“. No, zamislimo da su Andrej Plenković i HDZ u kampanji za parlamentarne izbore prošlog ljeta, koristili slogan „Ponovno vjerodostojno“ ili „Vjerodostojni u nastavcima“. Ili pak zamislimo da je SDP nakon osvajanja vlasti na prijelomnim izborima 2000. svoj slogan: „Bolji život svima, a ne samo njima“, malo osvježio i ponovno ga koristio na izborima 2003. godine. Primjerice kao „Još bolji život svima, a ne samo njima“.  

S obzirom na to da živimo u Hrvatskoj, to čak i ne bi čudilo. Naime, u nas još uvijek mnogo ljudi sumnja u korisnost slogana, pa i tržišnih komunikacija općenito. Kada biste pitali prosječnog građanina, jamačno biste dobili odgovor da sve to na njih ionako ne utječe. A ipak, s obzirom da nose Nike tenisice, teško da ih u to u prošlosti nije barem malo uvjerio slogan „Just do it“. Kada sjednu prezalogajiti u McDonald’s, svakako im je u toj odluci pomogao natpis „I’m lovin’ it“. A ako su za Appleov gadget ili računalo spremni izdvojiti i malo veću sumu, gotovo sigurno da je njihovu sliku navedenog branda i posredno njih kao korisnika, formirao legendarni slogan „Think different“ agencije TBWA/Chiat/Day, tako savršeno sumiravši osobnost Stevea Jobsa.

Međutim, voditelji kampanja sada već bivšeg, poraženog predsjednika Trumpa, pomislili su da je sasvim prihvatljivo u protekloj predsjedničkoj kampanji jednostavno reciklirati slogan koji im je omogućio pobjedu na prethodnim izborima 2016. godine. Riječ je o sada već legendarnom „Make America Great Again“, koji je i sam recikliran iz prve predsjedničke kampanje Ronalda Reagana.

Te 2016., svi analitičari, čak i oni skloniji Demokratima, zaključili su da je Donald Trump na izborima neočekivano pobijedio Hillary Clinton, između ostalog i bolje pogođenom kampanjom. Bez obzira što je ona u kampanju uložila mnogo više novca, što je sve bilo strateški savršeno posloženo, pa je slala precizno usmjerene poruke ka određenim skupinama birača, Trumpova kampanja nudila je nadu, promjenu, vjeru. Ukratko, budila je emocije i na taj način pokrenula mase širokim narativom koji je svatko za sebe tumačio onako kako mu odgovara. Tko uostalom ne bi želio da njegova nacija ponovno bude velika?

Na proteklim je izborima bilo pogrešno očekivati da će Trumpov tim smisliti još jedan takav bombastičan, pobjedonosni slogan, ali još je veća pogreška bila reciklirati stari. Kada je na skupu Republikanaca krajem kolovoza Mike Pence izgovorio tu nezgrapnu rečenicu: „Make America great again, again“, sve je zvučalo kao loš stand up nastup. Nisu pomogle niti sve Trumpove varijacije poput: „Keep America great“. U sjeni pandemije i 200.000 mrtvih te ekonomske provalije prouzročene tom zdravstvenom pošašću, sve je zvučalo neuvjerljivo i već viđeno. Kada igrate na emociju birača, morate biti svjesni da, baš kao i u ljubavnoj vezi, ona ne traje vječno i ponekad je treba malo osvježiti.

S obzirom da je prema stranici Statista.com, u SAD 2017. godine poslovalo 13.737 oglašivačkih i 8.469 PR agencija, teško je vjerovati da uz silan kampanjski novac i tolike Amerikance koji tržišne komunikacije imaju u malom prstu, nije postojala grupa osoba koje bi bez problema smislile originalan i svjež slogan i narativ prilagođen novonastaloj političkoj situaciji. O razlozima možemo samo nagađati i vjerojatno ćemo o tome jednoga dana čitati u nečijoj autobiografiji. Ali na kraju dana bitna je samo činjenica da Donald Trump nije uspio Ameriku ponovno učiniti velikom ili uvjeriti dovoljan broj birača da je ona bila velika tijekom protekle četiri godine.