Braunsberger Holding: Grizli komunikacije smo angažirali isključivo za PR usluge

Austrijski Braunsberger Holding u ponedjeljak se oglasio priopćenjem u vezi angažmana PR agencije Grizli komunikacije ističući da su agenciju angažirali vezano za njihov spor s austrijskom tvrkom Focus Invest oko trgovačkoga centra West Gate isključivo za PR usluge, kao i da je u slučaj lobiranja kod prethodne Vlade na čelu s SDP-om bio uključen i Mate Granić koji je, kako navode, lobirao za Focus Invest i trebao spriječiti da se o slučaju piše u medijima te da DORH da suglasnost na poklanjanje zemljišta i” niz drugih radnji prema nizu dužnosnika”.

Austrijska tvrtka navodi kako su dužni obratiti se javnosti i “iznijeti činjenice koje bacaju potpuno drukčije svjetlo od dosad prezentiranoga u medijima o cijelome slučaju”, te u dužem priopćenju iznosi kronologiju kontakta i pregovora s Grizli komunikacijama koje su, ističu, angažirali isključivo za poslove vođenja odnosa s javnošću.

“Ističemo kako su naše namjere, osim podsjećanja javnosti putem medija na slučaj West Gate, bile samo ostvariti kontakt sa ‘stakeholderima’, odnosno dionicima, za koje smo smatrali da nisu podložni političkim pritiscima i korupciji kako bismo ih informirali tko je i kako oštetio našu kompaniju koja je investirala novac u Republiku Hrvatsku te kako je oštećena sama država”. Braunsberger Holding navodi da je razlog za takav postupak to što su već imali vrlo neugodna iskustva na tome području s pojedinim državnim dužnosnicima te su njihovi napori da se spor što prije riješi bili opstruirani.

Tvrde da su zbog neriješenoga vlasništva u projektu West Gate oštećeni za 18 milijuna eura direktno uloženoga vlastitog novca, a država za deset milijuna eura zbog malverzacije s cijenom državnoga zemljišta koje je prvotno bilo procijenjeno na 200 eura po četvornome metru 2009. godine i za prodaju po toj cijeni donesena je odluka Vlade RH, a 2015. godine, nakon što je poništena odluka Vlade RH iz 2009. godine, Focus Invest platio je samo 55 eura po četvornome metru.

“U to su upleteni predstavnici različitih političkih opcija u Hrvatskoj u razdoblju od 2011. – 2015. godine o čemu smo puno puta informirali javnost u Hrvatskoj”, poručuju. Navode da je procjenu cijene zemljišta napravila tvrtka Vještak d.o.o. sa sjedištem na adresi Iblerov Trg 9, a da je predsjednik Povjerenstva za upravljanje državnim nekretninama u to vrijeme bio Ranko Ostojić.

“Podsjećamo kako je u ovaj slučaj radi lobiranja kod SDP-ove vlade bio umiješan i Mate Granić, koji je angažiran kao lobist koji je trebao spriječiti da se o ovome slučaju piše u medijima te da DORH da suglasnost na poklanjanje zemljišta i niz drugih radnji prema nizu dužnosnika. O svemu tome Mate Granić i Otto Barić osobno isu iznijeli informacije u nizu medija potvrdivši tako narav angažmana”, stoji u priopćenju austrijske tvrtke.

Tvrtka podsjeća da su kaznenu prijavu protiv društva Focus Invest podnijeli još 2015. godine te da ih zastupa odvjetnički ured Vladimira Terešaka. “Od tada stvari stoje na mjestu”, zaključuje Braunsberger Holding.

Autor: IJ

Izvor: narod.hr