Radni dan je ponekad izazovan kada radiš u manjoj agenciji koja se bavi 360° marketingom. Taj famozni tristošezdeset znači da se u agenciji bavimo svime: od PR-a, event managementa, brandinga i oglašavanja do kupovanja poklona za rođendane šefovih omiljenih sobnih biljaka (voli benjamine više od sebe). Šalu na stranu, ne kupujemo biljkama poklone. Samo ih vrlo temeljito zalijevamo i lijepo im pričamo. Nekoliko puta dogodilo se da smo ih nakon sastanaka morali umirivati pjevanjem uspavanki, ali to je već tema za drugi blog.
Posao u agenciji koja se bavi 360° marketingom također znači da copywriter nije samo copywriter. On je i obučeni PR-ovac, account manager, event manager, a ni slaganje troškovnika nije mu strano. Vidjeti copywritera kako od dobavljača traži ponude urnebesno je iskustvo: u jednom trenutku ostatak ureda shvati da se razgovor s brandiranih vrećica lagano premješta na to iz kojeg dijela Dalmacije je tko, koliko braće i sestara ima, i konsenzualnog zaključka da nam ponudu mogu dostaviti i na kavi.
No, ovdje svi moramo raditi sve. Osim ako si Thomas Bauer i imaš samodeklariranu fobiju od telefona. I dobavljača. Kao diplomirani psiholog sumnjam u obje dijagnoze, ali svakako upućujem na daljnje promatranje.
Međutim, koliko god se na početku cijele ove Grizli priče bunila i branila svoj kreativni integritet (koji mora ostati neukaljan prizemnim poslovima poput slaganja troškovnika), toliko sam u ove dvije godine koliko radim u Grizliju spoznala kako mi je to zapravo korisno iskustvo. Znanje svakog dijela ovog posla omogućuje mi da budem još bolja u svome, budući da me naučilo da ne razmišljam samo jezikom apstraktnih ideja, već i realnih mogućnosti. Iz glave otprilike znam koliko bi kampanja koju radimo koštala, te što sve treba napraviti kako bi se ona realizirala.
Također, u maniri Dorothy iz Kanzasa naučila sam da je kod kuće najljepše. Stoga su najbolji oni dani na poslu kada se mogu zakopati u istraživanje za novi kreativni zadatak, stormati o idejama i konceptima i u konačnici, dolaziti do tih posebnih ideja za koje, kada ti padnu napamet, znaš da vrijede.
- Autor: Grizli
- Objavljeno: 25 listopada, 2016
- Tagovi: blog, copywriting, grizli